Thursday, May 30, 2013

DEV KRİSTAL MAĞARASI

Meksika'daki Chihuahua çölünün altında (Naica dağının 300m altında) dev kristaller mağarası bulunur. Buradaki kristaller inanılmaz boyutlardadırlar. Yüksekleri 10-12metre genislikleri de 1-4 metre kadar. Başka değişik bir özellik olarak da. Çoğu mağarada sıcaklık sabittir ve ortam serindir. Ancak burada sıcaklık sabit olmasına rağmen (58 derece) ortam sıcaktır üstelik derinlere indikçe sıcaklık daha da çok artıyor. Bunun nedeni ise, bu mağara yüzeyin 1,5km altındaki magma sokulumunun üstünde. 

Oluşumu : Mineral içeriği zengin sular mağaraya ulasıyor ve kalsiyum sülfat maddeleri dibe çöküyor. Magmanın yeryüzüne çıkmasıyla sular ısınıyor. Sonradan da stabil sıcaklık olarak 58 derece oluyor. Mağaraya ulaşmış olan suda da normal suda olmayan anhidrit minerali var. Bu mineral 58 derecede yavaşça eriyerek jips (alçıtaşı) oluşturuyor ve daha sonrasında kristalize oluyor. Böylece kalsiyum sülfat ile de kristal devasa selenitler (alçıtaşı minerali) oluşmuş oluyor. Baraj yapımına kadar bu mağara sular altındaymış basınç, sıcaklık zengin mineralli su birleşince kristaller sürekli olarak büyümüş. Baraj kapatılırsa tekrar sular altında kalacak ve büyümeye devam ediliceği düşünülüyor. 


Kristal yapıları : Kristal mağarasının içindeki suda milyonlarca virüs tespit edildi. Kristallerin hava keselerinin içinden de hiç bilinmeyen organizmalar çıktı. Besin bakımından çok sınırlı bir ortam. Kristaller insan tırnağı kıvamında olduğu için kolay kesiliyor ve bazısının içinden su çıkabiliyor. 


National Geographic ekibi mağarayı 4 bölüme ayırdılar. 


Kılıç kristali mağarası : Buradaki kristal küçük küçük ama tüm mağara boyunca mevcut. Üstlerinde kalsiyum var ve dalgalanmış bir su olduğu anlaşılıyor.


Kraliçenin Gözü : Alçıtaşı tozu etraftaki demirden dolayı oluşmuş. Buranın tam ortasında mücevhere benzeyen bir mağara var. Burada sıcaklık 35 derece ancak çok nemli. Tepesine tırmanmak en zor tırmanışlardan biri. Bakteri içeren bir su havuzu var. Ayrıca buradaki kristallerde diğerlerinde görülmeyen bir büyüme var.


Yelken mağarası : Futbol sahası büyüklüğünde bir oda. 58 derece sıcaklıkta ve buradaki kristaller yukarı doğru büyümüş halen büyümekte. Burada su hala mevcut. suyun sıcaklığı 50 derece. 


Cehennem : Madenin en derin noktası. Burada bir bataklık var. Suyun sıcaklığı 49, hava sıcaklığı 42 derece ve yüksek nem oranı var. Burasını araştırmak için sadece 5 dakikaları var aksi taktirde sıcaklık beyini zehirleyip ölürler. Buradaki 1ml'lik suyun içinde 10 milyon virüs tespit edildi. 


Bu mağaralardaki en zorlayıcı etken sıcaklık ve basınç. Ayrıca kristaller çok kesici olabiliyor  bu nedenle üstlerine tırmanırken çok dikkatli olmak gerekiyor.


Resimler için : 

http://natgeotv.com/tr/dev-kristal-magarasi/galeriler/dev-kristal-magarasi

No comments: